top of page

Επιστροφή στα θρανία…’κόλπα’ για ομαλή μετάβαση


Το ξεκίνημα της καινούριας σχολικής χρονιάς μπορεί να είναι ιδιαιτέρα στρεσογόνο για τα παιδιά, τους γονείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς. Οι διαφορετικές ανάγκες των παιδιών δεν περιορίζονται μόνο στις εκπαιδευτικές αλλά και στις….αισθητηριακές! Παρακάτω θα βρείτε ιδέες για γονείς και εκπαιδευτικούς, ώστε η επιστροφή στην σχολική τάξη να γίνει παιχνίδι!

1)ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ! Προσπαθήστε να εφαρμόσετε όσο το δυνατόν καλυτέρα ένα αυστηρό πρόγραμμα τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι! Με αυτό τον τρόπο παρέχετε στο παιδί ένα προβλέψιμο περιβάλλον και ενισχύετε το αίσθημα της ασφάλειας και της υπευθυνότητας. Ένα οπτικό πρόγραμμα με τις δραστηριότητες της ημέρας είναι εύκολο να κατασκευαστεί και βοηθά το παιδί να κατανοήσει τι του ‘επιφυλάσσει’ η κάθε ημέρα.

2)SOS! Εισροή αισθητηριακών ερεθισμάτων!

Η αισθητηριακή εισροή αιθουσαίων, ιδιοδεκτικών και απτικών ερεθισμάτων βοηθά τα παιδία να οργανώσουν και να ρυθμίσουν τα επίπεδο διέγερσης τους. Σαν αποτέλεσμα, μπορούν να παραμείνουν συγκεντρωμένα για περισσότερη ώρα καθώς και να ανταποκριθούν καλύτερα στις κοινωνικές και ακαδημαϊκές απαιτήσεις του σχολείου. Όλα τα παιδιά αλλά ακόμα περισσότερο τα παιδιά με ιδιαίτερες αισθητηριακές ‘ανάγκες’, χρειάζονται ευκαιρίες να κινηθούν πριν, κατά την διάρκεια αλλά και μετά το σχολείο. Μια επίσκεψη στην παιδική χαρά, ή ένας μικρός περίπατος θα βοηθήσει τα παιδιά να ‘οργανωθούν’ για την ημέρα τους στο σχολείο. Επίσης σημαντικό είναι να κινούνται και κατά την διάρκεια του σχολείου. Πολλά σχολεία μάλιστα χρησιμοποιούν την παιδική γιόγκα ή δραστηριότητες ψυχοκινητικής αγωγής ανάμεσα σε δραστηριότητες που απαιτούν συγκέντρωση. Αλλά όταν αυτό είναι δύσκολο, τα παιδιά μπορούν να ‘πάρουν’ τα απαραίτητα ερεθίσματα βοηθώντας στην διαμόρφωση της σχολικής τάξης για την επόμενη δραστηριότητα.

Tip: Όπως πολλά παιδιά χρειάζονται την κίνηση, έτσι και άλλα χρειάζονται έναν ιδιαίτερο χώρο χαλάρωσης στο σπίτι αλλά και στο σχολείο! Χρησιμοποιήστε μια παιδική σκηνή, γεμίστε την με μαξιλάρια και επιτρέψτε στα παιδιά να την επισκεφτούν όταν έχουν την ανάγκη να χαλαρώσουν!

3)Κλείστε τις οθόνες!

Μειώστε τον χρόνο του παιδιού σας στο τάμπλετ, στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή. Σύγχρονες έρευνες υποδεικνύουν ότι ο χρόνος που περνά ένα παιδί παίζοντας στο τάμπλετ ή στο κινητό, ιδιαίτερα πριν τον ύπνο, έχει αρνητικά αποτελέσματα τόσο στην ποιότητα όσο και στην διάρκεια του ύπνου.

4) Ώρα για ύπνο!

Ξεκινήστε εγκαίρως την προετοιμασία για ύπνο. Δώστε σημασία στο περιβάλλον: ζεστό μπάνιο, χαμηλοί ήχοι, καθαρό δωμάτιο, βαριά και ζεστά σκεπάσματα και γλυκιές μυρωδιές στον χώρο! Καλή σχολική χρονιά!


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page